Nyhet · 2023-12-18

Ny harmoniserad standard för ridhjälmar ger bättre skydd för ryttaren

Vi välkomnar att den nya harmoniserade standarden EN 1384:2023 Ridhjälmar listas i EU:s officiella tidning (OJEU – Official Journal of the European Union) under PPE förordningen den 2023-12-11.

Standarden har bland annat nya krav mot penetration, stötdämpning och mekanisk hållfasthet som ger ett högre skydd för ryttaren. Branschen har väntat 9 år på en uppdatering av standarden sedan den tidigare harmoniserade versionen drogs tillbaka. Sedan dess har experterna som deltagit i kommittéarbetet försökt att komma överens om de nya kraven som höjer säkerheten. Nu har arbetet givit utdelning och EU har godkänt den nya standarden.  Länk till OJEU

Detta innebär att EU:s inre marknad får en harmoniserad standard som förenklar processen för tillverkarens CE märkning som visar att hjälmarna uppfyller EU:s grundläggande hälso- och säkerhetskrav, och som säkerställer att hjälmarna provas likvärdigt. European standardization har publicerat under EN in the spotlight på engelska.

Att standarden är harmoniserad innebär en kontinuitet och samsyn på marknaden för ridhjälmar, säger Claire Williams, Executive Director för Brittiska ridsportbranchens handelsförening som lett expertgruppen som Convenor i CEN/TC 158/WG 5 ”Helmets for horse riders”.
Den svenska spegelkommittén - TK 525 Hjälmar - koordineras av Victoria Tengstrand, projektledare på Svenska institutet för standarder. För mer information om standarden eller intresse för att delta i framtida arbeten maila gärna Victoria Tengstrand.

 


SIS/TK 525 Hjälmar

 

Läs mer om kommitténs arbete här >>

Läs Nyheten på engelska EN in the spotlight