Standardutveckling · SIS/TK 580

Första hjälpen och hjärt-lungräddning

Kommittén syfte är att ta fram dokument som beskriver hur man ska lära sig förstahjälpen inom olika samhällssektorer. Det finns ett behov av olika typer av kunskap t ex inom byggbranschen och en annan inom skolans värld.

Denna kommitté är en omstartad kommitté som tidigare har tagit fram den svenska standarden SS 280000 Hjärtsäker zon – Användning av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården – Generella krav och rekommendationer.

I och med att man arbetar med ett utvidgat område men inom livräddande verksamhet har vi döpt om kommittent till Första hjälpen och hjärt-lungräddning.

Olika branscher har olika risker. För att specificera innehållet i relevant första hjälpen-utbildning kan industrier och verksamheter göra en bedömning av vilka av områden i grunddokumentet som ska införlivas i branschspecifikationen.

Omfattningen av dokumentet: beskriver grundläggande tekniker och metoder för första hjälpen och krav på en allmän kompetensnivå i arbetslivet och andra sektorer.

Definition av första hjälpen

Första hjälpen kan initieras av vem som helst i vilken situation som helst. Första hjälpen är den initiala åtgärden vid akut sjukdom eller skada i syfte att upprätthålla liv, lindra lidande och förhindra ytterligare skada samt underlätta för återhämtning.

(ref. Socialstyrelsen, AFS 1999:7, Zidemana et al.).

Första hjälpen och krisstöd

6 § Med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och de särskilda risker som finns skall det finnas tillräckligt antal personer, som kan ge första hjälpen, tillgängliga på arbetsstället. Åtgärder skall vidtas för att kunskaper och färdigheter i första hjälpen hålls aktuella.

7 § Chefer och arbetsledande personal skall ha tillräckliga kunskaper om krisstöd för att kunna planera och ordna detta på ett lämpligt sätt.

8 § Vid alla arbetsställen skall i tillräcklig omfattning finnas utrustning för första hjälpen. Utrustningen skall vara anpassad efter riskerna i verksamheten. Den skall vara varselmärkt med skylt och vara lätt att komma åt. I den utsträckning som motiveras av eventuella lokalers storlek, verksamhetens art samt de särskilda riskerna skall det finnas ett eller flera utrym- men för första hjälpen. Dessa skall vara varselmärkta med skylt.

(ref. AFS 1999:7)

Mer information om kommitténs arbete:

Utgivet 1 standarder
Deltagare 4 företag och organisationer
Första Hjälpencentrum i Sverige AB, Västerås
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Solna
Socialstyrelsen, Stockholm
Urgencia AB, Vallda
Visa fler Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.

Intresseanmälan

Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.

Anette Eriksson
Projektledare
anette.eriksson@sis.se

Lena Morgan
Vice projektledare
lena.morgan@sis.se

Mattis Rundgren
Projektkoordinator
mattis.rundgren@sis.se