Nyhet · 2024-08-16

Stort engagemang bland världens samlade kvalitetsexperter - ny version av ISO 9001 på gång

UP_ISO_2.png

Arbetet med revideringen av ISO 9001 pågår intensivt  och världens kvalitetsexperter samlades under sommaren för att diskutera och besluta om en ny version av standarden. Ytterligare två arbetsmöten är inplanerade i september för att arbeta vidare med att ta fram den bästa möjliga versionen av ISO 9001.

Beslut kring tidsplanen kommer att tas på de kommande mötena i september.

Lennart Gidlöf, ordförande i den svenska arbetsgruppen och en av Sveriges två experter i den internationella arbetsgruppen, berättar:

– Det beslut som har fattats är att vi ska ta en vända till i den internationella arbetsgruppen, innan förslaget går ut på extern remiss (Draft International Standard). Jag tycker att det var ett klokt beslut, då arbetsgruppen behöver mer tid för ytterligare dialog. Min prognos är att nästa ISO 9001 inte kommer i december 2025 utan troligen till 2026.

– Den svenska arbetsgruppen består av ett flertal företag och organisationer, så som Scania, Volvo, NCC, Södra Skogsägarna, Region Örebro och ABB, som deltar med stort engagemang på våra möten om ISO 9001. Alla är välkomna och vi hoppas att fler vill gå med i gruppen, säger SIS projektledare Ulrika Edholm, (ulrika.edholm@sis.se).